Middenbouw schooljaar 2014/2015

Da Vinci - Van Ridders tot Ruimtevaart

Ons nieuwe thema van Da Vinci is: "Van Ridders tot Ruimtevaart". Op dit moment zijn we druk met alles wat met kastelen, ridders en jonkvrouwen te maken heeft. De kinderen hebben (door zelf te bouwen) inzicht gekregen in begrippen als kantelen, torens, gracht, ophaalbrug, wal, etc. De jongens die met kapla gebouwd hebben, hebben het voor elkaar gekregen om de ophaalbrug echt te laten bewegen (inclusief valscherm). Top gedaan jongens!

Thema: Kunst

We danken alle ouders die mee hebben geholpen met het maken van de prachtige kunstwerken! Fijn, om zoveel hulp te krijgen. De kinderen vonden dat ook erg leuk! In het knutselcircuit maakten we mozaïeken, echte Keith Haring kaarten en grote groepswerken van Piet Mondriaan. De kinderen hebben erg hun best gedaan!

Da Vinci - Schatten van de aarde

In de middenbouw werken we binnen de methode Da Vinci aan een nieuw thema: "Schatten van de aarde". Les 1 ging over "aardplaten en vulkanen". De opbouw van de aarde hebben we uitgelegd middels een proef. Hoe ziet de aarde er van binnen en buiten uit? In een lege bak ligt een grote bal (de binnenkern), vervolgens gieten we net zoveel water in de bak, dat de binnenkern omsloten wordt (de buitenkern). Daarna maakten we de volgende laag met olie (de mantel). Daarop drijven de aardplaten, waar wij op wonen en in zwemmen. Deze platen zijn voortdurend in beweging. Wanneer twee platen botsen, ontstaat een vulkaan. Deze kan ook op zee ontstaan. We hebben geleerd wat magma, lava en een krater is. Ook keken we naar een filmpje waarin de uitbarsting van de Etna te zien was. De leerlingen waren verwonderd over de platen, dat deze echt blijven drijven op de mantel van de aarde!

Da Vinci

In de middenbouw hebben we geleerd over de seizoenscirkel: hoe ziet een jaar eruit? Welke maanden vormen samen de lente? Of in welke maand begint eigenlijk de winter? Hoe lang duurt een seizoen? Het is leuk om samen de puzzel te maken, en zo te oefenen.

Groep 5 is al bezig geweest met de eigen geschiedenislijn. Van geboorte tot nu. Wat vergeet je nooit meer? Hang het op de goede plaats aan de lijn.

Da Vinci is veel zelf doen, en ontdekken!

Hapjes maken voor de afsluiting van de Kinderboekenweek

Impressie van de groep

Deze foto's hebben juf Esther en juf Annette laten zien op de informatieavond voor ouders. Ook nog even op de website een impressie van de groep.

Nederland nagemaakt met Kapla, door Casper en Sander, juli 2014

Koken tijdens creatief, vrijdag 13 juni 2014

Juffen feest, dinsdag 17 juni 2014

Rokjes naaien Floor, Janke en Chaya

Twee weken geleden hebben we samen met Ingrid rokjes genaaid. Floor had een stofje met allemaal slierten en bloemetjes – Janke had roze met paarse en stipjes – Chaya  had een oranje achtergrond met bloemetjes en de andere kant met blokjes in de kleuren van rood en wit. Het begon allemaal met een patroon tekenen op een groot vel papier en die ging je uitknippen. Daarna deed je dat op je stof met het voor en achterpand. We  waren elke vrij initiatief mee bezig ongeveer vier keer. Daarna gingen we twee keer in vrij initiatief de twee kanten aan elkaar naaien. Samen met de moeder van Chaya. Daarna gingen we op een maandag samen met de moeder van Casper en Daniel in het  keukentje naaien en spelden. Het naaien ging super heel super goed!!!!!!!!. In de pauze gingen we naar het huis van Ingrid. Daar gingen we locken maar dat ging Ingrid zelf doen en nog even naaien en een tailleband er in trekken en duwen. En dat ging iets minder goed. Daarna gingen we een lintje om het rokje doen.

EINDE     Janke, Chaya en Floor

Naaiopdracht, mei 2014

Schoolreisje Kunstkot, groep 1t/m 5 12 mei 2014

We gingen met de bus naar Kunstkot.
We moesten ongeveer een half uurtje in de bus.
Je was helemaal zelf de baas in Kunstkot.

Dit kon je allemaal doen: pottenbakken, toneel spelen, dansvloer disco dansen, DJ, zingen,
knutselen, schilderen, krijten, game nerfen, tafeltennissen, schminken en graffiti spuiten.

We gingen ook nog patat eten. Het was echt dikke pret!

Groetjes Esther en Floor

Groep 3/4/5 krijgt judoles van meester Michel, donderdag 3 april

Uitstapje Delfzijl - groep 5 - vrijdagmiddag 14 februari

Vrijdag 14 februari  gingen we met groep 5 en juf Harmina naar Delfzijl. We gingen eerst  met de auto naar het station. Toen de trein aankwam moesten we 23 minuten in de trein. We hadden onze eigen lunch mee in een rugzak en dat aten we op in de trein. Toen we aankwamen met de trein moesten we 5 minuten lopen en toen waren we bij het zeeaquarium in Delfzijl. We hadden een speurtocht gedaan. Bij de speurtocht zag je hele mooie dingen, zoals een hunebed en een bunker. De bunker was wel helemaal opgeknapt en er waren vissen in bakken en andere dieren,  zoals zeesterren en  krab en een rog en nog veel meer. De  zeester en krab kon je aaien in een aaibak. Er waren 5 afdelingen: archeoloogie - geschiedenis – schelpen – geologie- scheepvaart.  Er was veel te zien en het was heel leerzaam. Bij de speurtocht  waren ook vragen die heel moeilijk waren en die heel moeilijk waren te vinden. HET WAS LEUK!

Groetjes Janke en Chaya

Foto's februari 2014